Verduurzaam uw organisatie door middel van de EIA, de MIA en de Vamil

Milieubehoud, duurzaamheid en versnelling van de energietransitie, dat willen we als Nederlanders allemaal. En ook als ondernemer dragen we daar graag aan bij. Maar dan is het wel prettig wanneer u daarbij van de overheid een financieel steuntje in de rug krijgt, waarmee u het financiële gat tussen reguliere en duurzame investeringen in enige mate kunt overbruggen. Gelukkig zijn daar de duurzame vormen van investeringsaftrek voor, zoals de EIA, MIA en de Vamil. Nooit van gehoord? Hut Accountants legt graag aan u uit wat deze regelingen voor u kunnen betekenen.

Op welke wijze dragen de EIA, de MIA en de Vamil bij aan verduurzaming?

Wie als ondernemer investeringen in duurzame bedrijfsmiddelen doet, komt dikwijls in aanmerking voor een vorm van financiële compensatie. De aard van het effect op energieverbruik of milieu is daarbij bepalend.

Verduurzaming m.b.v. de EIA

De EIA heeft als voornaamste doel de versnelling van de energietransitie. Het primaire doel van de Energie-investeringsaftrek is dan ook het stimuleren van investeringen in energiebesparende technieken en duurzame energieopwekking in Nederland. Denk aan windmolens, zonnepanelen, etc.

Verduurzaming m.b.v. de MIA en de VAMIL

De MIA en VAMIL zijn afzonderlijke fiscale regelingen, maar ze richten zich op hetzelfde doel. Beide regelingen pogen namelijk investeringen met positieve milieueffecten te stimuleren. Dit zijn investeringen met een karakter dat breder is dan alleen energiebesparing. Voorbeelden zijn investeringen in recycling en het verminderen van grondstoffen- en waterverbruik. Ook emissiereductie zoals filtersystemen voor fijnstof vallen hieronder.

Welke financiële voordelen bieden de EIA, de MIA en de Vamil?

Helaas, alle genoemde regelingen bieden geen vorm van cash-subsidie of iets dergelijks. De exacte omvang van de voordelen is bovendien afhankelijk van de aard van de specifieke investering welke staat omschreven in een uitgebreide lijst.

  • De EIA biedt de mogelijkheid om maximaal zo’n 50% van het investeringsbedrag in het jaar van aanschaf in mindering te brengen op de fiscale winst (VPB). En dat bovenop de reguliere afschrijving.
  • De MIA biedt eenzelfde voordeel maar dan tot 45% van het investeringsbedrag.
  • Met de VAMIL kunt u maximaal 75% van de investering op een willekeurig moment afschrijven. Door het sneller afschrijven wordt de fiscale winst in een bepaald jaar verlaagd waardoor een aanzienlijk rente- en liquiditeitsvoordeel ontstaat.

Deze voordelen komen natuurlijk bovenop de besparing die u realiseert m.b.t. energie- en grondstoffenverbruik en dergelijke. Bovendien helpen ze u om uw bedrijfsvoering als duurzaam te kunnen positioneren. Uw klanten zijn er blij mee.

De voordelen en spelregels omtrent deze regelingen wijzigen overigens per kalenderjaar. Meestal is de verandering niet wezenlijk, maar er komen jaarlijks bedrijfsmiddelen bij en er vallen bedrijfsmiddelen af.

Hut Accountants verduurzaamt met u mee

Rondom de EIA, de MIA en de VAMIL zijn specifieke procedures ingericht die gevolgd moeten worden om van de voordelen ervan te kunnen profiteren. Zo moet u het bedrijfsmiddel binnen drie maanden nadat u de investering bent aangegaan, melden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

De accountants, belastingadviseurs en salarisadministrateurs van Hut Accountants kunnen u dikwijls adviseren en van dienst zijn bij gebruikmaking van deze regelingen. Op die manier verduurzamen wij graag met u mee.